W związku ze zbliżającym się sezonem grzewczym Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Busku - Zdroju apeluje o rozwagę i zachowanie wszelkich zasad bezpieczeństwa pożarowego podczas obsługi różnego rodzaju urządzeń grzewczych.

Przed rozpoczęciem sezonu grzewczego należy bezwzględnie dokonać przeglądów instalacji i urządzeń grzewczych, przewodów kominowych dymowych, spalinowych i wentylacyjnych.

Czynności te przeprowadzają kominiarze, w przypadku przewodów kominowych, a także specjalistyczne serwisy w przypadku instalacji gazowych, kotłów opalanych paliwem stałym, olejem opałowym i gazem.

Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa pożarowego w dużym stopniu zmniejsza ilość zdarzeń, których bezpośrednią przyczyną powstania jest niesprawność instalacji i urządzeń grzewczych, nie spełniających podstawowych parametrów bezpiecznej pracy.

Państwowa Straż Pożarna z nadejściem sezonu grzewczego corocznie notuje dużą liczbę pożarów, których przyczyną jest nieostrożność i brak zachowania zasad bezpieczeństwa pożarowego. Notuje się także większą ilość zatruć tlenkiem węgla (czadem), który jest niewyczuwalny dla człowieka (bezwonny i bezbarwny), natomiast stwarza dla niego zagrożenie utraty zdrowia i życia.

 

Aby zapewnić bezpieczeństwo pożarowe eksploatowanych pomieszczeń:

 

  1. Nie dogrzewaj pomieszczeń kuchenką gazową, ponieważ długotrwałe palenie się gazu powoduje ubytek tlenu w powietrzu oraz powstaje niewyczuwalny tlenek węgla (CO), który jest silnie trujący. Jeżeli przewody wentylacyjne nie zapewniają odpowiedniej wymiany powietrza może dojść nawet do zatruć śmiertelnych.
  2. Nie zatykaj przewodów wentylacyjnych - w prawidłowo działających urządzeniach gazowych, w przypadku braku odpowiedniej ilości powietrza, następuje niezupełne spalanie gazu i może powstać trujący, niewyczuwalny tlenek węgla (CO).
  3. W obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego usuwaj zanieczyszczenia z przewodów dymowych, spalinowych oraz przewodów wentylacyjnych w celu zapewnienia ich odpowiedniej drożności. Zaniedbania tych czynności często są przyczyną zapalenia się zalegających tam zanieczyszczeń (głównie sadzy), a także śmiertelnych zatruć tlenkiem węgla, szczególnie podczas kąpieli w łazienkach wyposażonych w gazowe ogrzewacze wody.
  4. Pamiętaj, że butle gazowe w kuchni należy umieszczać w odległości, co najmniej 1,5 m od urządzeń emitujących ciepło np. piece, grzejniki (z wyjątkiem zestawów kuchni gazowych). Butle należy ustawić pionowo, zabezpieczyć przed upadkiem i uderzeniem oraz z dala od urządzeń powodujących iskrzenie .
  5. Nie pozostawiaj bez dozoru włączonych urządzeń grzewczych (np. termo wentylatory, grzejniki elektryczne itp.).
  6. Nie eksploatuj uszkodzonych instalacji i urządzeń grzewczych zarówno elektrycznych, gazowych jak również na paliwo stałe.
  7. Nie podłączaj do jednego gniazdka kilku urządzeń o dużym poborze mocy, ponieważ może to spowodować przegrzanie instalacji elektrycznej.
  8. Nie pozostawiaj dzieci w domu bez opieki.
  9. Nie próbuj łatwopalną cieczą (benzyna, olej napędowy) rozpalać paleniska w piecach na paliwo stałe (drzewo, węgiel, koks i miał).

 

Gdy poczujesz zapach ulatniającego się gazu w mieszkaniu

  • nie używaj ognia otwartego (zapałki, papierosy), nie włączaj światła i urządzeń elektrycznych,
  • otwórz okna,
  • sprawdź , czy z urządzeń gazowych nie wypływa gaz,
  • zamknij zawór gazu znajdujący się przed licznikiem,
  • zadzwoń do pogotowia gazowego 992,
  • jeżeli nadal czujesz gaz, zawiadom sąsiadów i jak najszybciej wyjdź na zewnątrz budynku.

 

Komenda Powiatowa PSP w Busku - Zdroju prosi, aby ww. uwagi wziąć sobie do serca. Codzienna nasza praca dowodzi, że lekceważenie zaleceń strażaków i obowiązujących przepisów z zakresu ochrony przeciwpożarowej w wielu przypadkach kosztuje bardzo dużo - niejednokrotnie ceną tą jest ludzkie życie.

siedziba

Komenda Powiatowa

Państwowej Straży Pożarnej w Busku-Zdroju

ul. Waryńskiego 29a, 28-100 Busko-Zdrój

Telefon kontaktowy

fax. 41 378 20 43 w.205

Elektroniczna skrzynka podawcza

/ub5v99mu73/skrytka